A A A K K K
людям з порушенням зору
ВІДДІЛ ОСВІТИ,
КУЛЬТУРИ, МОЛОДІ ТА СПОРТУ
МИХАЙЛО-ЛУКАШІВСЬКОЇ
СІЛЬСЬКОЇ РАДИ

ГО «ВСЕУКРАЇНСЬКЕ ВОДНЕ ТОВАРИСТВО «WATERNET» ЗАПРОШУЄ ЗАКЛАДИ ДОШКІЛЬНОЇ І ШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ ЗАПОРІЗЬКОЇ ОБЛАСТІ ВЗЯТИ УЧАСТЬ В МОНІТОРИНГУ ЯКОСТІ ВОДИ

Дата: 28.02.2023 19:20
Кількість переглядів: 28

ГО «Всеукраїнське водне товариство «WaterNet» запрошує заклади дошкільної і загальної середньої освіти Запорізької області взяти участь в моніторингу якості води, що проводиться в рамках проєкту «Безпечна питна вода в Україні: доступ до інформації про якість води та методи водопідготовки» за фінансової підтримки Фінського Фонду Місцевого Співробітництва Посольства Фінляндії в Україні.

Під час війни якість питної води набуває неабиякого значення. Внаслідок російської агресії в низці регіонів зафіксоване часткове або повне руйнування водонасосних станцій, водопроводів, каналізаційних очисних споруди, відсутні реагенти для очищення водопровідної води – все це призводить до аварій та позбавляє людей доступу до питної води.

За місяці війни в наслідок авіаударів та обстрілів окупантами також були знищені або суттєво пошкоджені промислові об’єкти, нафтобази, сміттєзвалища та сховища відходів, у тому числі хвостосховища, у багатьох містах України. Такі вибухи та спровоковані ними пожежі призводять до забруднення ґрунту та водних ресурсів, зокрема через виток небезпечних речовин.

Враховуючи вищезазначене ГО «Всеукраїнське водне товариство «WaterNet» ініціює проведення моніторингу якості води в Україні.

Передбачається дослідження води з різних джерел водопостачання (водопровід, свердловини, колодязі) в різних точках по всій території України, де це наразі можливо. Для найкращого розуміння динаміки змін якості води в часі і по сезонам планується, що в кожній точці буде 5 відборів води протягом 5 кварталів.

Аналіз води на 15 показників проводить Лабораторія іонного обміну та адсорбції Хіміко- технологічного факультету НТУУ КПІ ім. Ігоря Сікорського, що сертифікована ДП «УКРМЕТРТЕСТСТАНДАРТ». За результатами моніторингу буде складена інтерактивна онлайн Карта якості води України. В разі необхідності передбачена експертиза та технічні консультації щодо отриманих результатів води та оптимального рішення з покращення якості води.

Аналіз води проводиться за кошти проєкту і безкоштовний для учасників.

Для реєстрації необхідно надіслати листа на ел. пошту waternetua@gmail.com, в якому чітко вказати наступне:

1) ПІБ керівника моніторингового проєкту в школі

2) Контактна інформація керівника – моб. телефон, ел. пошта

3) Повна адреса школи, де плануєте проводити моніторинг

4) Джерело водопостачання в школі: свердловина чи центральний водопровід

5) Якщо свердловина – вказати глибину, м

Після реєстрації буде надіслана додаткова інформація щодо організації моніторингу.

Результати аналізу кожної проби води (5 проб) будуть надсилатися керівнику проєкту.

Для ширшої географії моніторингу передбачається залучення 1 закладу освіти в кожному населеному пункті.

Більше інформації щодо моніторингового проєкту: +38 067 538 70 46; waternetua@gmail.com


« повернутися

Вхід для адміністратора